Puro Nasıl İçilir?

Puro Nasıl İçilir?
Photo by Mohd Jon Ramlan / Unsplash

Puro içmek birçok kişiye göre farklı şekillerde içilir. Her yiğidin bir puro içişi vardır dersek gayet doğru bir cümle kurmuş oluruz. Fakat puro içerken gerçekten dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır.

Bunları madde madde olarak sizlere söyleyeceğim ki uzun paragraflarda boğulmayın. Yazdıklarımın çoğu genel geçer bilgiler olsa da şahsi tercihlerime bağlı olarak da maddeler yazacağım.

Puro nasıl içilir, puro içerken nelere dikkat edilmelidir?

  • Puro içmek için zaman ve uygun bir ortam gereklidir; içeceğiniz puro boyutuna bağlı olarak keyif süresi değişebilir, bu 20 dakikadan başlayıp saatlere kadar uzayabilir. Puroyu orta yerinde bırakıp saatler sonra gelip tekrar yakmak mümkündür ancak puro yakıldıktan sonra içindeki nemi kaybedeceği için kalan kısmının içimi nemi güzel korunmuş bir puroyu içmek gibi olmayacaktır.
  • Puro içerken sigara gibi içilmemeli, duman ağızda belirli bir süre bekletildikten sonra dışarı üflenmelidir. Retrohailing adlı yöntem de kullanılabilir, bu yöntemde duman ağızda tutulduktan sonra ciğere çekmeden burundan verilebilir. Bu yöntem yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilir, duman burnunuzu yakabilir, daha kötüsü dumanı yanlışlıkla içinize çekebilirsiniz. Bu yöntem ile puro aromasının daha farklı yanlarını tadabilirsiniz.
  • Nikotin miktarının yüksek olması sebebiyle içmeye çekilmemeli; bu sağlık sorunlarına yol açabilir, aynı zamanda tütün miktarının yoğunluğu sebebiyle çok kötü öksürük yapacaktır.
  • Puro keyfi için yemek öncesinde yağlı ve kokulu yiyeceklerden kaçınılmalı, ağzın temizlenmesi önemlidir. Soğan, sarımsak tadı ağızda kaldığı taktirde puronun aromasını baskılayacaktır.
  • İçim için uygun bir ortam seçilmeli; içki tercih edilebilir ve içim zevki artırılabilir. Kahve, konyak, viski güzel puro eşlikçileridir. Puro acı içeceklerle tamamlanır. Puronun aromasından ödün vermek istemiyorsanız maden suyuyla da güzel bir içim yapabilirsiniz.
  • Dakikada ortalama 2 çekim yapılmalıdır, hızlı içme aroma kalitesini düşürebilir. Fazla ısınan puro acılaşır, acı tat puronun aromasını baskılar.
  • Puro külü, puronun dengeli yanmasını sağlar; sürekli temizlenmemelidir. Eğer rüzgarlı bir ortamdaysanız külü çok uzatmadan dökebilirsiniz ancak zorla, puro küllüğüne sürterek sertçe vurarak dökmeye çalışmayın. Puro külü ufak bir vuruş ile kendiliğinden dökülecektir. Eğer o şekilde dökülmüyorsa, henüz dökülmesi gerekecek uzunluğa ulaşmamıştır.
  • Purolar içim sırasında sönebilir, bu durumda kül temizlenmeli ve puro yeniden yakılmalıdır. Bu şekildeyken tekrar yakarken puroyu çakmakla yakarken bir yandan puroyu çekmelisiniz, ateş içine girmelidir. Puroyu ilk sefer yakarken yaptığımız gibi puroyu yavaş yavaş ısıtmaya bu durumda gerek yoktur.
  • Puronun bitmesine yakın, kül tablasına bastırmak yerine yatay bir şekilde bırakılmalıdır; böylece temizlenmeye hazır hale gelir. Zorla söndürülen puro çevreye kötü bir koku yayarak ortamdaki insanları rahatsız edebilir bu yüzden puroyu kendiliğinden sönmeye bırakmalısınız.